fbpx

Gevoelig of hoogsensitief persoon

Fotocredits: An Van Waeyenberge

Wil je graag meer info over hoogsensitiviteit, lees dan hieronder verder, dit is een informatieve pagina. Ik beschouw hoogsensitiviteit als een kenmerk binnen het grotere geheel van wie je bent. Ik neem geen HSP-testings af. Ben je niet bezig met hoogsensitiviteit, maar resoneert mijn website, ikzelf,… met jou, van harte welkom! Wil je meer weten over wat ik concreet allemaal doe, voor wie, welke resultaten je kan verwachten,… klik dan verder door naar hier.

Hoogsensitief persoon (HSP)

We spreken over een hoogsensitief persoon of HSP. Ongeveer 15 à 20 procent van de bevolking is hoogsensitief.

Je bent hoogsensitief. Het is een eigenschap van iemand, naast vele andere eigenschappen die je bezit. Vandaar bekijk ik je ook graag compleet: jij bent een unieke mix van al jouw eigenschappen samen.
Je hebt niet hoogsensitiviteit, het is geen ziekte. Wanneer mensen spreken over hoogsensitiviteit hebben, duidt dit vaak op de last die ze ervaren doordat ze nog niet voldoende weten hoe er mee om te gaan.

Kenmerken hoogsensitiviteit

Niet HSP’s hebben een soort filter in de hersenen die onderscheid maakt wat belangrijk is en wat niet. Bij een hoogsensitieve persoon is deze filter afwezig waardoor veel meer prikkels binnen komen dan bij niet hoogsensitieve personen.   

Bovendien wordt wat binnenkomt via de zintuigen nog eens diepgaander verwerkt. Hoogsensitieve personen (HSP’s) verwerken de info die via de zintuigen binnenkomt in de hersenen grondiger en nauwkeuriger.

Hoogsensitieve personen zijn dus gevoeliger aan prikkels, maar kunnen anderzijds ook meer prikkels aan. Het moet echter de juiste (hoeveelheid) prikkels zijn, anders is er risico op onderprikkeling of overprikkelilng. Hierbij kan je ook de link leggen met breedbegaafdheid (waaronder o.a. hoogbegaafdheid, hoog EQ,… kan begrepen worden). Iedereen die hoogbegaafd is, is hoogsensitief. Maar niet iedereen die hoogsensitief is, is hoogbegaafd.

Daarnaast gaat een HSP de neiging hebben om heel betrokken te reageren bij wat hij opmerkt (of zich te moeien) in plaats van dingen gewoon eens te laten zijn.

Door de grote gevoeligheid aan prikkels, kan je als HSP meer genieten. Anderzijds is het nodig te leren omgaan met de uitdagingen verbonden aan je hoogsensitiviteit: onderprikkeling en overprikkeling zoveel mogelijk voorkomen, weten wat te doen als je overprikkeld/onderprikkeld bent, je plek innemen, grenzen stellen, je denken en voelen in evenwicht houden, je energie bewaken, omgaan met je al dan niet hoogsensitieve partner of kind(eren), omgaan met je hoogsensitief-zijn in je werkomgeving, emotioneel stabieler worden,…

Het gaat er hem dus over te leren omgaan met je hoogsensitiviteit, in verbinding met de mensen om je heen, zonder dat je moet inboeten aan wie je werkelijk bent.  Op die manier wordt de ‘last’ tot een minimum beperkt en kan je je hoogsensitiviteit als kracht gaan gebruiken. Want hoogsensitiviteit is verbonden met mooie talenten.

Nieuwsgierig geworden naar wat ik concreet allemaal doe, voor wie, welke resultaten je kan verwachten,… klik dan verder door naar hier.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close