fbpx

Gevoelig of hoogsensitief persoon

Fotocredits: An Van Waeyenberge

Wil je graag wat meer info over hoogsensitiviteit, lees dan hieronder even verder. Ik neem geen HSP-testings af. Je kan ook onmiddellijk doorklikken naar mijn online aanbod, het individuele traject op maat in mijn praktijk, of een traject ‘Aanraking en massage’.

Hoogsensitief persoon (HSP)

We spreken over een hoogsensitief persoon of HSP. Ongeveer 15 à 20 procent van de bevolking is hoogsensitief.

Je bent hoogsensitief. Het is een eigenschap van iemand, naast vele andere eigenschappen die je bezit. Vandaar bekijk ik je ook graag compleet: jij bent een unieke mix van al jouw eigenschappen samen.
Je hebt niet hoogsensitiviteit, het is geen ziekte. Wanneer mensen spreken over hoogsensitiviteit hebben, duidt dit vaak op de last die ze ervaren doordat ze nog niet voldoende weten hoe er mee om te gaan.

Kenmerken hoogsensitiviteit

Niet HSP’s hebben een soort filter in de hersenen die onderscheid maakt wat belangrijk is en wat niet. Bij een hoogsensitieve persoon is deze filter afwezig waardoor veel meer prikkels binnen komen dan bij niet hoogsensitieve personen.   

Bovendien wordt wat binnenkomt via de zintuigen nog eens diepgaander verwerkt. Hoogsensitieve personen (HSP’s) verwerken de info die via de zintuigen binnenkomt in de hersenen grondiger en nauwkeuriger.

Hoogsensitieve personen zijn dus gevoeliger aan prikkels, maar kunnen anderzijds ook meer prikkels aan. Het moet echter de juiste (hoeveelheid) prikkels zijn, anders is er risico op onderprikkeling of overprikkelilng. Hierbij kan je ook de link leggen met breedbegaafdheid (waaronder o.a. hoogbegaafdheid, hoog EQ,… kan begrepen worden). Iedereen die hoogbegaafd is, is hoogsensitief. Maar niet iedereen die hoogsensitief is, is hoogbegaafd.

Daarnaast gaat een HSP de neiging hebben om heel betrokken te reageren bij wat hij opmerkt (of zich te moeien) in plaats van dingen gewoon eens te laten zijn.

Door de grote gevoeligheid aan prikkels, kan je als HSP meer genieten. Anderzijds is het nodig te leren omgaan met de uitdagingen verbonden aan je hoogsensitiviteit: onderprikkeling en overprikkeling zoveel mogelijk voorkomen, weten wat te doen als je overprikkeld/onderprikkeld bent, je plek innemen, grenzen stellen, je denken en voelen in evenwicht houden, je energie bewaken, omgaan met je al dan niet hoogsensitieve partner of kind(eren), omgaan met je hoogsensitief-zijn in je werkomgeving, emotioneel stabieler worden,…

Het gaat er hem dus over te leren omgaan met je hoogsensitiviteit, in verbinding met de mensen om je heen, zonder dat je moet inboeten aan wie je werkelijk bent.  Op die manier wordt de ‘last’ tot een minimum beperkt en kan je je hoogsensitiviteit als kracht gaan gebruiken. Want hoogsensitiviteit is verbonden met mooie talenten.


Hoe zalig is het om thuis te komen bij je pure zelf, je ware ik, je eigen lichaam, om rust en (zelf)vertrouwen te ervaren, je energiek en levendig te voelen. Om zelf (meer) voeling te krijgen met en uiting te (durven) geven aan een ander over: wat je wil, je gevoel, je grenzen. Ook als je gevoelig bent! Kan jij het al voelen?
Ook ivm het thema relaties, sensualiteit en seksualiteit kan je bij me terecht. 
Mijn uitgangspunt doorheen alle sessies in mijn praktijk is: wat past bij jou, waar voel jij je goed bij? Misschien sluit dat aan bij de maatschappelijke norm, misschien gedeeltelijk, misschien ook helemaal niet. En dat is allemaal prima.

Herken je je in één of meerdere van bovenstaande zaken? Dan ben ik er graag voor jou tijdens een individueel traject op jouw maat dat doorgaat in mijn praktijk! Wens je eerst een online aanbod (coming soon) te volgen om dit nadien verder uit te diepen in een individueel afgestemd traject in mijn praktijk? Dat kan ook. De kostprijs van het online aanbod kan je dan in mindering brengen met de kostprijs van het individueel traject.

Heb je huidhonger, nood aan aanraking zoals jij dat graag zou willen? Ik bied een traject ‘Aanraking en massage’ aan binnen een voor jou veilig kader, rekening houdend met mijn grenzen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close