fbpx

Grenzen stellen

Grenzen stellen: een hot topic, het # metoo-verhaal indachtig. Maar het kan natuurlijk ook in ruimere zin bekeken worden. En zowel mannen als vrouwen hebben nood aan (het stellen van) duidelijke grenzen.

Eerst en vooral is het nodig te voelen wat je zelf wil, wat je zelf nodig hebt. Vaak vergeten we daarbij te luisteren naar ons lichaam. We voelen iets knagen, maar negeren het en gaan over onze grens.

Als je weet wat je zelf wil of niet wil is het nodig dit concreet en eenduidig te communiceren naar de ander.

Veel mensen ‘weten’ hoe ze grenzen moeten aangeven, ‘neen’ moeten zeggen. Toch slagen ze daar in de praktijk niet in. Je lichaam aanleren om het effectief te ‘doen’ is belangrijk. Niet enkel kennis verwerven, maar ook onze grenzen (opnieuw leren) voelen en aangeven (doen!) is de boodschap.

Vaak hoor ik volwassenen zeggen dat hun kinderen moeite hebben om ‘neen’ te zeggen. Het is dan goed om bij onszelf als volwassene even de reflectie te maken: (hoe) geef ik mijn grenzen aan tov anderen? Want onze kinderen luisteren niet naar wat we zeggen, ze kijken naar wat we als ouder doen en nemen dit gedrag over. Een groeimoment voor jou, betekent in dit opzicht ook een groeimoment voor je kind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close