fbpx

‘Ik ken de talenten van mijn kind’, zeg je? Denk je dat echt?

Het is niet omdat je kind goed muziek speelt dat dit een talent is van je kind.
Of het is niet omdat je kind graag tekent dat dit een talent is van je kind.

Laat me eerst even uitleggen wat een talent is.
Een talent is iets waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, wat je graag doet. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind goed muziek speelt, maar dat het dit eigenlijk niet graag doet. In dit geval zit er onder het muziek spelen geen talent. Tekenen, dàt doet je kind graag. Maar dat kan het misschien nog niet zo goed? Eigenlijk is het misschien zelfs ruimer, maar had je dit zo nog niet bekeken: je kind maakt graag iets met zijn handen en geniet nét iets meer van het maken zelf dan van het resultaat. Het talent is dat van creatieve maker. Dat resultaat kan trouwens verbeteren: je kan iets nog niet zo goed, maar je kan het wel leren, oefenen en op die manier steeds beter worden.
Daarin kan een groeimindset bijgevolg een belangrijke rol spelen.
Een talent heeft de juiste omgeving nodig om tot zijn recht te komen.

Of misschien houdt je kind net meer van het mooie resultaat van de tekening dan van het maken van de tekening zelf. En houdt je kind daarnaast ook van andere dingen mooi te maken zoals bijvoorbeeld een taart versieren. Hier hebben we dan het talent van mooimaker aan het werk.

Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Niet ieder kind dat sport, doet dit bijvoorbeeld graag omwille van de sport (het ‘bewegen’) zelf.
Er kunnen helemaal andere talenten onder zitten.

Ook kan je als ouder blinde vlekken hebben en zie je bepaalde talenten van je kind niet. (Misschien zie je zelf je eigen talenten nog niet allemaal?) Wanneer je kind niet in een geschikte omgeving komt om dat talent te ontplooien, zal het talent dus nooit tot ontwikkeling komen. Hoe jammer. Het is bijgevolg goed om als ouder je kind nieuwe contexten aan te bieden om mogelijke talenten te ontdekken. Ook omgevingen waar je als ouder niet onmiddellijk zelf zou instappen. Programmeren, apps&spelletjes ontwikkelen lijkt me niet onmiddellijk iets voor mij. (Hoewel, wie weet? Had je me tien jaar geleden gezegd dat ik ooit een website zou bouwen en dat best nog wel graag doe, had ik je ook zo ongeveer voor gek verklaard.) Misschien wel iets voor onze zoon Lowie. Die ging een tijdje terug naar zijn eerste CoderDojo. Genderneutraliteit vind ik belangrijk daarin: geen categorieën of iets is voor meisjes of voor jongens, maar hen onafhankelijk daarvan dingen laten ontdekken. Zo speelt Lowie ook harp omdat hij dat graag wou.

Iets doen waar je blij van wordt (je talenten gebruiken), zorgt voor veerkracht. Het maakt dat je weet wat je waard bent, dat je steviger in je schoenen staat en gemakkelijker ‘neen’ kan zeggen (assertiviteit). Het maakt je sterker voor als het wat moeilijker gaat. Het is dus slim en goed voor je kind om ook hier ‘preventief’ te werk te gaan (en niet pas in actie te schieten als er zich een ‘probleem’ voordoet): voorraadjes veerkracht aanleggen om goed gewapend te zijn wanneer je kind met tegenslagen wordt geconfronteerd. Want hoe dan ook: iedereen kent tegenslagen, ook je kind. Denk bijvoorbeeld aan faalangst, ziekte, pesten, echtscheiding,… Pesten en faalangst zijn thema’s die vaak terug komen bij gevoelige kinderen. Verder helpt het inzetten van talenten bij gevoelige kinderen om je kind terug rustiger te laten worden wanneer het overprikkeld is.
Het bovenstaande geldt natuurlijk ook allemaal voor volwassenen. Je kan pas goed voor een ander/je kind zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, kinderen kijken naar wat je doet. Hoe jij je leven leeft (wat je zelf effectief doet) zal dus een grotere impact hebben op je kind dan wat je zegt dat goed is om te doen. Zeg je tegen je kind dat fouten maken mag, dat je daaruit kan leren, maar haal je jezelf naar beneden wanneer je zelf een fout maakt, dan zal dit laatste een grotere impact maken. In dat kader zijn persoonlijke ontwikkeling en mildheid naar jezelf toe een absolute meerwaarde. Vaak zijn kinderen ook spiegels die ons als volwassene mooie dingen kunnen leren. En die ook confronterend kunnen zijn natuurlijk. Ben je bereid in die spiegel te kijken en het commitment aan te gaan?

Talenten zijn voor de persoon in kwestie vaak zo vanzelfsprekend dat je iemand nodig hebt om ze te zien. Graag help ik jouw talenten of die van je kind mee ontdekken! Ook voor het maken van een gepaste studie- en jobkeuze is het goed je talenten te kennen. En eens je je talenten kent, ken je ze voor je hele leven!
Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close